Psychosociale projecten voor naasten van kankerpatiƫnten

Wat als je dierbare kanker heeft?

De diagnose kanker veroorzaakt niet enkel bij de patiënt, maar ook bij de omgeving emoties als angst,
machteloosheid, verdriet of paniek.  Als ouder, partner, broer of zus beteken je vaak een grote steun, maar hoe ga jij om met de ziekte van je dierbare?  Wat gebeurt er in jouw wereld?  Wat zijn jouw specifieke vragen en zorgen?  Waar kan je daarmee terecht?

De reeks lotgenotencontact wil je in dit proces steunen, vanuit de overtuiging dat lotgenoten mekaar best begrijpen.  Het kenmerkende van lotgenotencontact is dat men op basis van wederzijdse betrokkenheid en gelijkwaardigheid ervaringen, tips en praktische informatie uitwisselt.  Maar ook emotionele steun wordt door lotgenoten aan elkaar geboden.  Men biedt elkaar herkenning (je ervaart hetzelfde) en erkenning (het is dus normaal dat je dat ervaart).

Voor wie?
Voor volwassenen waarvan het kind, de (groot)ouder, partner, broer of zus kanker heeft of gehad heeft.

Wat?
Een moment om ouders, (klein)kinderen, partners of broers en zussen van kankerpatiënten te ontmoeten.  Om samen ervaringen te delen en te praten.
We weten en merken dat ouders, kinderen of partners er ook deugd aan hebben om andere lotgenoten te ontmoeten.  Dat broers en zussen een levenslange band hebben en benieuwd zijn hoe andere ‘brussen’ (broers en zussen van mensen met kanker) dit doen.

Thema’s
Tijdens ieder lotgenotencontact staat een bepaald thema centraal: communicatie, de beleving van het
 ziekteproces, assertiviteit en ontspanning, seksualiteit en intimiteit, zorg voor jezelf,…  Op vraag kunnen bijkomende thema’s gepland worden.
Een psychologe leidt telkens een thema in, en daarna kunnen de deelnemers ervaringen uitwisselen over hoe ze hun situatie beleven, hoe ze omgaan met hun omgeving, en hoe ze voor zichzelf zorgen.


Wat als je (groot)ouder kanker heeft?

Wanneer je (groot)ouder kanker heeft, is dit ook niet gemakkelijk voor jou.  Veel dingen in je gezin draaien om de problemen van je (groot)ouder en je houdt weinig tijd over voor jezelf.  Je voelt je misschien wel bang, boos, verdrietig, in de steek gelaten en op vele manieren helemaal alleen.  Als je over deze gevoelens of andere zaken wil praten, kan dit in de be gelei dings ruimte!
Je kan hier ook informatie krijgen over kanker, je verhaal doen, andere jongeren ontmoeten en ervaringen uitwisselen in groep,…

Voor wie?
Als minderjarige kan je in de begeleidingsruimte terecht als je (groot)ouder kanker heeft of heeft gehad.

Wat?
Ben je jonger dan 12 jaar dan heb je de mogelijkheid om met een psychologe te praten over de dingen die jou bezighouden.  Misschien heb je graag wat meer informatie over wat kanker is of wil je praten over wat er bij jouw thuis veranderd is of over je gevoelens?  Of misschien wil je in de begeleidingsruimte gewoon wat tot rust komen of iets knutselen.

Ben je tussen 12 en 18 jaar oud dan kan je kiezen of je graag individuele gesprekken hebt met een psychologe of dat je aansluit bij een groep jongeren die hetzelfde meemaken als jou.

Thema’s
De dingen die besproken worden in de individuele sessies bepaal je voor een groot stuk zelf.

Tijdens de groepssessies worden bepaalde thema’s zoals zelfzorg, gevoelens, angst voor verlies,… besproken.  Op vraag kunnen bijkomende thema’s gepland worden.  Een psychologe leidt telkens een
thema in en daarna kan je met andere jongeren ervaringen uitwisselen over hoe zij hun situatie  beleven, hoe zij omgaan met hun omgeving en met hun (groot)ouder, en hoe ze voor zichzelf zorgen.

Contactmomenten

De lotgenotencontacten voor volwassenen vinden plaats op iedere 3de donderdag van de maand van 17-19u op campus Maaseik (4de verdieping). Groepssessies voor adolescenten zullen doorgaan op campus Bree, iedere 3de woensdag van de maand van 13.30-15u. Kinderen onder 12 jaar zullen individueel begeleid worden. lotgenotencontacten
 

Graag een seintje als je erbij wil zijn!
- Jans Dorien, Psychologe (089 50 94 03)
- Elke Dello, Kinderpsychologe (089 50 98 51)
- lotgenotengroepen@zmk.be 

Webdesign door Bright Sites en Ziekenhuis Maas en Kempen

Disclaimer