Gouverneur Reynders legt eerste steen van nieuwbouw Ziekenhuis Maas en Kempen

Vrijdag 19 december heeft gouverneur Herman Reynders de eerste steen gelegd van het nieuwe ziekenhuis in Maaseik. Het ging om een symbolische eerste steen, want sinds de start van de bouw op 1 september zijn de werken al goed opgeschoten. Alles ligt op schema voor de opening in het voorjaar van 2017.

Naast Herman Reynders hebben ook burgemeesters Liesbeth Van der Auwera (Bree) en Jan Creemers (Maaseik) en de voorzitter van Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) Koen Torfs de eerste steen geplaatst op de site aan de Diestersteenweg. Eerder op de dag kregen de personeelsleden van ZMK de kans om een rondleiding te volgen op de site. Na de eerste steenlegging benadrukte algemeen directeur van ZMK Jan Valgaeren de impact van het nieuwe ziekenhuis op de streek en de provincie.

Algemeen directeur Jan Valgaeren: “Deze eerste steenlegging is van uitzonderlijk belang voor de inwoners van Noordoost-Limburg. Het nieuwe ziekenhuis biedt tewerkstelling aan meer dan 600 mensen. Het unieke bouwconcept bevat vijf grote bouwdelen en wordt volledig geïntegreerd in het groene landschap. Deze combinatie zal bevorderlijk zijn voor het herstel van de patiënten en het werkcomfort van de medewerkers. Op het terrein waar het ziekenhuis gebouwd wordt, is er bovendien ruimte om eventueel andere zorginitiatieven, zoals een woonzorgcentrum, te huisvesten.”
“Wij trachten een innoverende rol te spelen bij het ontwikkelen van een ziekenhuismodel waarin algemene kleinschalige ziekenhuizen stevig verankerd zijn in hun omgeving. We kunnen zo kwaliteitsvolle en laagdrempelige zorg aanbieden in nauwe samenwerking met andere zorginstellingen en zorgverstrekkers”.

Werken op schema voor opening voorjaar 2017

De huidige ziekenhuiscampussen van Bree en Maaseik worden samengevoegd op een nieuwe site aan de stadsrand van Maaseik. De komst van het nieuwe ziekenhuis heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De plannen bestaan immers ruim 10 jaar. In mei 2013 leverde de provincie de noodzakelijke stedenbouwkundige vergunning af. Ondertussen draaien de werken op volle toeren.
Sinds de start van de bouw op 1 september 2014 zijn de fundamenten en de kelder al grotendeels klaar. Door de voorlopig milde winter kunnen de omwonenden nu al zien hoe het nieuwe ziekenhuis vanaf de bovengrond wordt opgebouwd.

110 miljoen euro voor ziekenhuis van 32.000 m2

In 2017 worden de huidige campussen van Bree en Maaseik samengebracht in een nieuw ziekenhuis aan de stadsrand van Maaseik, meteen ook het eerste laagbouwziekenhuis van Vlaanderen. Met een oppervlakte van 32.000m2 biedt het nieuwe ziekenhuis plaats aan 226 bedden. Het totale kostenplaatje bedraagt 110 miljoen euro.

Webdesign door en Ziekenhuis Maas en Kempen

Disclaimer