Nieuwsberichten

Verslag DiaT1op in Vogezen

dinsdag, 10 september 2019

In het najaar van 2018 is het diabetesteam volwassenen van ZMK in het DiaT1op-project gestapt. Dit project, gestart om aan te tonen dat diabetes type 1 en sporten perfect samen kunnen gaan, was al enkele jaren een groot succes in UZ Leuven. Dit jaar werd het project uitgebreid en kwam het tot een samenwerking tussen 8 diabetescentra uit ziekenhuizen over heel Vlaanderen (ZMK Maaseik, ZOL Genk, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst, AZ Groeninge Kortrijk, UZ Antwerpen, UZ Brussel, Sint-Dimpnaziekenhuis Geel, en UZ Leuven) en Sport Vlaanderen.

In een combinatie van theorie en praktijk werd er vooral aandacht geschonken aan het zoeken naar oplossingen op maat voor de personen met diabetes type 1. Er werden infosessies georganiseerd rond conditieopbouw, invloed van insuline op het sporten en aanpassing van voeding. Ondertussen werden er ook gezamenlijke trainingsmomenten georganiseerd waar sporters met diabetes samen met artsen en diabeteseducatoren (verpleegkundigen en diëtisten) gingen fietsen, lopen of wandelen. Op deze manier is het gemakkelijker om de dingen in praktijk te ervaren. Een geweldige troef voor de personen met diabetes, die zo op een veilige manier hun chronische ziekte beter leren begrijpen. Voor de begeleiders is de opgedane ervaring belangrijk om toekomstige patiënten betere inzichten te kunnen aanreiken.
Alle informatie is ook ter beschikking via de website www.diaT1op.be zodat ook andere sporters of begeleiders van mensen met diabetes type 1 meer info kunnen vinden.

De deelnemende patiënten van ons diabetescentrum hebben zich al sinds het begin van dit jaar intensief voorbereid op het eindevent op 30 en 31 augustus, nl. Climbing for Life in de Vogezen. En al is het Climbing for Life event geen doel op zich, voor allemaal was het juist een extra motivatie om te blijven trainen. Want ze wilden toch graag allemaal de top van La Planche des Belles Filles halen…

Dus op donderdag 29 augustus stapt iedereen gepakt en gezakt (heb ik alles bij???) een beetje nerveus op de bus richting Belfort. Er heerst een gezonde spanning… Ben ik voldoende voorbereid? Heb ik genoeg getraind? Ga ik het wel aankunnen???
Maar al die vragen en onzekerheden waren absoluut niet nodig. Het werd al heel vlug duidelijk dat iedereen vanuit zijn eigen verhaal met hetzelfde doel gekomen was en bereid was om elkaar te helpen om ook dat doel te bereiken. De herkenbaarheid van de problemen die kunnen opduiken en waar iedereen mee te maken kan krijgen, versterken het gevoel van samenhorigheid. En als alle deelnemers ondanks de beperking van de diabetes, al fietsend, lopend of wandelend, ieder naar zijn eigen mogelijkheden de top van La Planche de Belles Filles gehaald hebben, is dat alle inspanning dubbel in dik waard geweest!
Ook als begeleiders was dit een unieke ervaring om van dichtbij te mogen meemaken, waarbij ons vooral het enthousiasme van de sporters is bij gebleven.

Enkele foto's

diaT1op DiaT1op  DiaT1op DiaT1op
DiaT1op

Afsprakenportaal

donderdag, 5 september 2019

Vanaf heden is het mogelijk voor verwijzers en patiënten om online afspraken te boeken bij diverse specialismen van ZMK zoals cardiologie, NKO, pijnkliniek, reumatologie…

Het aantal specialismen breidt zich voortdurend uit. Op deze wijze is het voor zowel huisartsen als patiënten eenvoudig om de klok rond afspraken in te boeken.

Jaarverslag 2018

woensdag, 10 juli 2019

Download hier het jaarverslag 2018 of bekijk de interactieve versie http://www.zmkjaarverslag.be/

Webdesign door en Ziekenhuis Maas en Kempen

Disclaimer